jump to navigation

H όμορφη Μαρία κι οι Βρετανοί στην Κύπρο Σεπτεμβρίου 17, 2012

Posted by mariandr in DIETHNIS POLITIKI, Ελληνισμός στον Κόσμο, Ελληνική Διπλωματία, Εντυπώσεις, Ενημέρωση, Κυπρος, Κειμενα 2012, TOURKIA.
trackback

Η βροχούλα ήταν ο τι έπρεπε. Προσκλητήριο ησυχίας και χαλάρωσης. Οσο αναζωογονητικό είναι να μουσκεύεσαι με προκλητική φθινοπωρινή ανεμελιά απ τις πρώτες ψιχάλες βολτάροντας στο δάσος , άλλο τόσο κατασταλτικό της τροϊκανής έντασης

είναι να φωλιτσώνεσαι σπίτι σου μόλις σε επισκεφθούν τα φθινοπωρινά πρωτοβρόχια ακούγοντας την αγαπημένη σου μουσική.

 

Το σι ντι έπαιζε για μένα, μόνο για μένα, αφιερωμένο εξαιρετικά, το beautiful Maria of my soul και ήμουν αποφασισμένη να το απολαύσω. Χρειαζόμουν λάϊμ για τα ποτά που σε μισό λεπτό θα μας σέρβιρα, αλλά είχα αφήσει τα λεμονάκια στη βεράντα. Βγήκα στη βροχή και μια φωνή ακούστηκε: Ε, τι κάνετε; Καλό Φθνιόπωρο, βγήκα να ρίξω τις τέντες, θα ρίξει καρεκλοπόδαρα σε λίγο, φορτωμένα τα σύννεφα.. Πού πήγατε καλοκαίρι; Εγώ στην Κύπρο..

Ανταπέδωσα τα οφειλόμενα και  τα πρεπούμενα στον ευγενικό γείτονα  αναζητώντας τα λάϊμ στη σακούλα που κρεμόταν από το χερούλι μιας καρέκλας. Ηταν θέμα δευτερολέπτου να μπω ξανά μέσα, όταν ξανακούστηκε η φωνή του γείτονα: Αλήθεια, επειδή είστε δημοσιογράφος, είδατε που οι Βρετανοί κατασκόπευαν τη Συρία και τους Σύρους από τις βάσεις στο νησί; Κάτω έγινε χαμός με την είδηση. Χαμός ε; Αυτοί οι Βρετανοί ρε παιδί μου…

Δεν απάντησα. Τα ποτά θα τα απολαμβάναμε πάση θυσία και η beautiful Maria of his soul περίμενε την παρουσία μου για την επιλογή του επόμενου σι ντι. Εκανα ντιλίτ «στη διεθνή πολιτική». Φθινοπωρινό κοκούνινγκ και ριλάξ. Τελεία. Μετά την τελεία όμως –κι αν δεν υπάρχει και παύλα, πιθανόν να ακολουθεί και νέα πρόταση.

Το επόμενο πρωίνό με βρήκε λοιπόν να βρίζω για την αργή σύνδεση στο ιντερνέτ και εβδομήντα παραθυράκια στην οθόνη του λαπ τοπ να μου χαμογελάνε και γω να παλεύω να τα κλείσω. Ξαφνικά, στο εντελώς τυχαίο και από το πουθενά, πρόβαλε μια μπαγιάτικη είδηση για τη βρετανική κατασκοπεία στη Συρία. Θυμήθηκα τον γείτονα-τέως τουρίστα στην Κύπρο και το σχόλιό του. Ο.Κ. Προφανώς είχε γίνει ντόρος από πρόσφατο δημοσίευμα των Τάϊμς όπου Σύρος άνευ επωνύμου βεβαίωνε πως οι Βρετανοί από τις βάσεις τους στην Κύπρο ματιάζουν και βασκαίνουν τη Συρία. Ναι..

Είναι σαν το δημοσίευμα της Ιντιπέντεντ, μετά την ειδεχθή  δολοφονία του αμερικανού πρέσβη Kρις Στίβενς, τύπου «οι Αμερικανοί ήξεραν για την επίθεση», αλοίμονο! Αλοίμονο  αν οι βρετανικές εφημερίδες δεν σπεύσουν κάθε φορά που χουμε τρομοκρατικές επιθέσεις και δολοφονίες να μη βγάλουν μια αποκάλυψη τέτοια και τόση που να σε αφήνει επιεικώς εμβρόντητο ,ακίνητο σαν την ακινησία και το δέος που σε πιάνει αντικρύζοντας τα φτερωτά καπέλα  της βασιλομήτορος στο Ασκοτ.

Αλλά αυτές κάνουν τη  δουλειά τους και καλώς κάνουν να την κάνουν.

Η είδηση για μας(βλέπε Ελληνισμό) πού εγκειται ώστε να χει γίνει και ντόρος στην Κύπρο ;;;

Δηλαδή, περίμεναν το 2012 και τον πόλεμο στη Συρία οι Κύπριοι για να αντιληφθούν την κατασκοπευτική δραστηριότητα των Βρετανών στο νησί τους;

«Μπήκα» στα κυπριακά νέα να δω τι γράφουν –έγραψαν για τη Συρία τον τελευταίο μήνα οι συνάδελφοι στα κυπριακά Μέσα. Ο καλός Θεός ή ο σατανάς αν έσπασε το πόδι του, διαλέξτε και πάρτε, με έριξε πάνω σ ένα εξαιρετικά αποκαλυπτικό άρθρο της Φανούλας Αργυρού στη ΣΗΜΕΡΙΝΗ. Θέμα της, ακριβώς η δική μου απορία: Δεν είχαν ματακούσει στην Κύπρο για το τι κάνουν στις βρετανικές βάσεις οι καλοί Σάξονες και τώρα το μαθαίνουν χάρη στον Μίστερ Ανώνυμους Σύρους και στους δημοφιλείς Σάντεϋ Τάϊμς;

Ακούστε-διαβάστε μάλλον, τι γράφει σχετικά –αφού τονίσει πρώτα τη σημασία της υποκρισίας στη ζωή μας- η ερευνήτρια κυρία Αργυρού (που ζει στο Λονδίνο) επισημαίνοντας τρία πράγματα:

Πρώτον- ο κατασκοπευτικός σταθμός του Αγίου Νικολάου είναι ο μεγαλύτερος τέτοιος της Βρετανίας σ όλον τον κόσμο και οι πληροφορίες που συλλέγει στέλνονται στο Τσέλτεναμ όπου και αποφασίζεται τι θα σταλεί στη συνέχεια στους Αμερικανούς. Αυτό, από το 1959.

Δεύτερον-  από τα βρετανικά έγγραφα για το 1959 προκύπτει πως το Κάβο Γκρέκο προοριζόταν για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες , αλλά η Κυπρος δεν ήταν στο ΝΑΤΟ οπότε αποφασίστηκε να νοικιάσει η Βρετανία τη βάση αυτή στο ΝΑΤΟ προσποιούμενη πως είναι μέρος των βρετανικών βάσεων και μάλιστα το 1959 οι Ελληνοκύπριοι ενημερώθηκαν για τις βρετανικές προθέσεις. Το καλύτερο, το φαρμακερό αλλά και αυτονόητο είναι το

Τρίτο- το Γκρέκο ήταν υπό τη διοίκηση τετραμελούς Νατοϊκού προσωπικού υπό την ευθύνη της Τουρκίας υπαγόμενου στο στρατηγείο της Σμύρνης και με διοικητή Τούρκο Συνταγματάρχη: « Οι πληροφορίες αεράμυνας μεταδίδονταν με ραντάρ στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη μέσω Αδάνων… Δηλαδή, οι Τούρκοι είχαν γνώση και της πιο μικρής λεπτομέρειας σε θέματα άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας», γράφει η Αργυρού.

Απόλαυση ή αλλιώς επίλογος της ιστορίας αυτής: Το 1968, για καποιο λόγο οι Τούρκοι επιτηρητές , που πηγαινοέρχονταν ως τότε υπό κάλυψη στο νησί, ζήτησαν ως αξιωματούχοι επισήμως βίζα για το νησί από την πρεσβεία στην Αγκυρα και ο Μακάριος δεν τους τις έδωσε: «Και οι Βρετανοί έκαναν άλλες διευθετήσεις για τη μετάβαση τους, μέσω της Βάσεως Ακρωτηρίου επικαλούμενοι μια ειδική πρόνοια των Συμφωνιών του 1960», συνεχίζει η κυρία Αργυρού.

Κατόπιν αυτών των  ελαχίστων διαφωτιστικών, το πραγματικό ερώτημα δεν σχετίζεται ούτε με την «στημένη» βλακεία των ελληνοφώνων που «αναρωτιούνται» για όλα αυτά ουτε με το άλλο περίφημο ερώτημα διατυπωμένο και από πολλά υποσχόμενο αλλά ήδη Πανεπιστημιακό διδάκτορα Διεθνών Σχέσεων που φέρεται να είπε «μα επιτέλους, γιατί να υπάρχει βρετανικό ενδιαφέρον για τη Συρία; Αμερικανικό το καταλαβαίνω!!!!!»

Το πραγματικό ερώτημα -λέμε τώρα-δεν είναι ούτε κάποιο σχετικό με την τρέχουσα  (συγγνώμη αδελφια για το «τρεχουσα») εθνική πολιτική των Κυπρίων αδελφών μας.

Το πραγματικό ερώτημα μετά απ όλα αυτά προκύπτει εξ αφορμής επισήμανσης που κάνει ξανά η κυρία Αργυρού στο άρθρο της: Πότε θα μαθουν οι παλιοβρετανοί να πληρώνουν τα… ενοίκιά τους; Διότι,τσαντίζονται (λέμε εμείς, αφού, όπως μας πληροφορεί η κυρία Αργυρού ), καποιοι βουλευτές  φερνουν το θέμα  των βρετανικών βάσεων στη βουλή, το συζητούν για δυο μέρες και μετά μπακ χόουμ ως την επόμενη επερώτηση. Τσαντίζονται όμως πολύ οι κύπριοι βουλευτές επειδή  εν πληρώνουν τίποτα λέει  οι Βρετανοί στο κυπριακό κράτος…

Τώρα, μεταξύ μας, αλλά και μεταξύ σοβαρού κι αστείου: Διατηρούν που διατηρούν ό,τι διατηρούν και με τους τρόπους που διατηρούν και συντηρούν την κυριολεκτική και μεταφορική παρουσία τους στο νησί οι φίλοι Αγγλοσάξονες, δεν αφήνουν και κανά νοίκι  στους Κυπρίους αδελφούς μας;  Είναι κι αυτή η οικονομική κρίση στη μέση.. Ο τι μαζεύει κανείς, καλό είναι. Δεν μιλάνε και παράλογα οι βουλευτές, να μαστε ειλικρινείς. Να μην είμαστε; 

Στο μεταξύ, βρέχει και σήμερα. Βρέχει ακόμα δηλαδή. Ωρα να πετάξω στον κάλαθο των αχρήστων το  σωρό των εκτυπώσεων που έκανα από το ιντερνέτ σχετικά με τη βρετανική κατασκοπεία στη Συρία από κυπριακό έδαφος. Λαπ τοπ τέλος, πληροφορίες  και «πληροφορίες» στοπ για σήμερα.

Για άλλη μια φορά, είναι ήδη στη θέση του, με περιμένει κι απομένει να ανεβάσω τον ήχο: Βeautiful Maria ,

 

of my soul .

 

Sincere Wishes…

 

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: